logo

DNA-test terug, wat zie je? Etniciteit

DNA uitslag MyHeritage

De afbeelding hierboven is wat MyHeritage toont in hun overzicht.

Nu heb je een DNA-test gedaan, geüpload zoals beschreven in mijn vorige blog, maar wat krijg je dan te zien? In dit blog laat ik zien hoe Etniciteitsbepaling eruit ziet bij verschillende aanbieders.
We beginnen met het algemene overzicht. Dit is het eerste wat je ziet wanneer je de uitslag binnen krijgt.

 

Bij Ancestry ziet het er zo uit:

Het overzicht bij 23andMe ziet er weer anders uit:

 

Wat je ziet bij ETNICITEIT

Bijna iedereen kijkt eerst naar haar/zijn etniciteit. Dat kan nog wel eens verschillen tussen de verschillende databanken. Vooral de percentages zijn vaak verschillend, ook heeft iedere aanbieder zijn eigen indeling van gebieden. Je zult dat hieronder zien.

Bij MyHeritage ziet het er zo uit:

Bij Ancestry krijg je dit overzicht:


De percentages zijn verschillend, maar de regio’s komen bij mij in Europa wel sterk overeen.
Er is één groot verschil, MyHeritage ziet niet mijn Afrikaans DNA en Ancestry wel. Dat DNA heb ik van Christiaan van der Vegt, mijn Afrikaanse voorvader. Over hem kan je alles lezen op mijn blog “Hoe heette Christiaan?

Bij 23andMe ziet het er net weer even anders uit. Deze keer niet mijn overzicht want ik heb nog niet bij ze getest, maar mijn vader wel.

Mijn vader heeft bij Ancestry en MyHeritage geen Oost-Europese etniciteit.
23andMe is gedetailleerder met de subgroepen, maar bij het volgende blog zal je zien dat ze minder matches hebben.

Bij FamilyTreeDNA (FTDNA) krijg je geen etniciteit overzicht.

In het volgende blog zal ik laten zien wat je aan matches kan verwachten bij de verschillende aanbieders van DNA-testen en hoe dat eruit ziet.

Sinds 2014 hou ik mij bezig met DNA en alle mogelijkheden die het biedt bij familie onderzoek. Via DNA Hulp ondersteun en adviseer ik mensen die door middel van DNA hun onbekende familie zoeken. Daarnaast ben ik lid van het zoekteam van Els Leijs & Partners waar we het hele zoektraject voor de klanten doen. Vragen? Neem gerust contact met mij op via annemieke@dnahulp.nu

Laat een bericht achter

*