logo

Jaar begonnen met een mooie match

OVerzicht DNA matches met één persoon

Voor iedereen de allerbeste wensen!!
Dat zij die zoeken mogen vinden. Iedereen heeft het recht om zijn/haar voorouders te weten.

Het jaar begon voor mij met een interessante verrassing, een mooie match waarvan ik meteen weet waar hij ongeveer hoort in mijn stamboom maar die ik (nog) niet kan thuisbrengen.

De match laat ook meteen zien dat het testen van verschillende familieleden extra informatie geeft. Dat het doorgeven van DNA per nazaat anders is.

Regelmatig controleer ik bij mijn ouders of er nieuwe matches zijn. Ik ontdekte match X  bij mijn vader, ze matchen 53 centiMorgans, mijn vader is dus Neef/Nicht 3. Bij het openen van de match kwam de verrassing, een lijst met bijna alle DNA-testen die ik beheer. Hij matcht met veel familieleden uit een tak die ik uitgebreid heb getest waaronder ook vier neven/nichten van mijn vader. De verschillen in hoogte van de matches is voor mij opvallend.

In het overzicht zie je behalve het aantal centiMorgans wat iedere Neef/Nicht met Match A deelt, ook het aantal segmenten en de lengte van het grootste segment. Vooral dat laatste vind ik opvallend. Zulke lange segmenten zie ik niet vaak. De neven/nichten zijn allemaal rond de 80 jaar, de match is in de 20, daarom denk ik dat er twee generaties verschil is waarmee Match A misschien nog wel dichterbij zit in de stamboom.

Als ik alleen mijn vader had getest, was ik niet meteen alert geweest, juist door de andere matches ben ik nu begonnen om te onderzoeken wie de gemeenschappelijke voorvader kan zijn. Er is ook een berichtje onderweg naar Match A die zijn etniciteit en segmentenverdeling niet zichtbaar heeft. Ik hoop zo dat er op gereageerd gaat worden.

Natuurlijk heb ik al kandidaten bij de gemeenschappelijke voorouder, een vader of zijn zoon. De zoon is mijn vaders overgrootvader (dus mijn betovergrootvader), de vader is degene die ik door uitgebreid DNA-onderzoek heb kunnen vinden. Ik vond ook een tekening.

Brugwachter Bruin in Weesp door Christiaan Andriessen

Brugwachter Bruin in Weesp door Christiaan Andriessen

Wat een begin van een nieuwjaar!!

Tip van dit blog: Wanneer je een onbekende voorouder zoekt, test meerdere nazaten.

Sinds 2014 hou ik mij bezig met DNA en alle mogelijkheden die het biedt bij familie onderzoek. Via DNA Hulp ondersteun en adviseer ik mensen die door middel van DNA hun onbekende familie zoeken. Daarnaast ben ik lid van het zoekteam van Els Leijs & Partners waar we het hele zoektraject voor de klanten doen. Vragen? Neem gerust contact met mij op via annemieke@dnahulp.nu

Laat een bericht achter

*