logo

Onverwachte overgrootvader gevonden door etniciteit

Voor mijn onderzoek “Hoe heette Christiaan” deed mijn achternicht Laura ook een DNA-test om te helpen met de zoektocht naar onze Afrikaanse wortels.
Die wortels waren voor 1% zichtbaar en tot onze grote verbazing heeft ze bij haar etniciteit ook Europees Joods staan.

De 15% wijst richting een overgrootvader die 100% Joods is en in haar stamboom stond niemand die hier bij paste.

Uitleg 15%:
Overgrootouder = 100%
Grootouder = 50%
Ouder = 25%
Laura = 12,5%

“Wil je dit uitzoeken?” vroeg ze en natuurlijk wilde ik dat.

Ik ben begonnen om haar DNA-test van Ancestry te uploaden bij MyHeritage. Zij zijn een Israëlisch bedrijf en hebben veel klanten met een Joodse achtergrond, ook hebben ze tools die Ancestry niet heeft.
Bij hen kon ik filteren op alle matches van Laura met Asjkenazisch Joods DNA:

Laura had 5.374 matches met Joodse etniciteit.

De volgende stap was om van de hoogste tien van deze matches een stamboom te maken. Ergens moesten zij gemeenschappelijke voorouders hebben. Na twee dagen stambomen bouwen kwam ik terecht bij families met de namen Walvis, Haringman, De Korte en Cohen. Zij zijn de voorouders van verschillende matches.
Nu ik namen had, heb ik deze ook gecheckt bij de matches in Ancestry. Ook daar vond ik nazaten van hen.
Door de verschillende grootte van de matches was het mogelijk om de tak te vinden waar Laura haar onbekende overgrootvader in zou moeten zitten. Na een emotioneel weekend waarin ik de hele stamboom heb uitgewerkt en bij zovelen als overlijdensdatum 1943-1944 en als overlijdensplaats een concentratiekamp moest invullen, vond ik Laura haar overgrootvader.

Vanwege privacy zet ik zijn naam hier niet neer maar ik heb wel foto’s.

In het midden staat Laura haar grootvader, geflankeerd door twee van zijn halfbroers. Ook zij en hun gezinnen overleefden de oorlog niet…..

Nu is de vraag of we dit ontdekt hadden zonder te kijken naar etniciteit, haar test was niet omdat we dachten dat er ergens een koekoekskind zou zijn. Misschien wel omdat we matches niet thuis konden brengen, maar dat had niet meteen opgevallen. Dit is de reden waarom ik ook altijd naar etniciteit kijk.

Laura haar grootvader was een koekoekskind. Haar overgrootmoeder heeft dertien jaar na haar laatste kind een kind gekregen van een andere man dan haar echtgenoot. De zoon werd vernoemd naar haar echtgenoot en niemand in de familie heeft ooit iets in de gaten gehad.
Dit familiegeheim had zonder DNA nooit bekend geworden.

En Laura heeft er opeens een uitgebreid familieverhaal bij, de Tweede Wereldoorlog is heel dichtbij gekomen. De namen van haar  “nieuwe” familie staan ook op het Holocaustmonument in Amsterdam.

Sinds 2014 hou ik mij bezig met DNA en alle mogelijkheden die het biedt bij familie onderzoek. Via DNA Hulp ondersteun en adviseer ik mensen die door middel van DNA hun onbekende familie zoeken. Daarnaast ben ik lid van het zoekteam van Els Leijs & Partners waar we het hele zoektraject voor de klanten doen. Vragen? Neem gerust contact met mij op via annemieke@dnahulp.nu

Laat een bericht achter

*