logo

Petrus (1873-1924) zijn vader gevonden

In mijn persoonlijke onderzoek “Hoe heette Christiaan?” maak ik ook veel gebruik van de mogelijkheden van DNA. Zo ook bij de zoektocht naar de vader van Petrus.
Eerst even in het kort, Petrus zijn moeder is de zuster van mijn overgrootvader, oftewel Petrus is de neef van mijn grootvader. Petrus werd gedoopt op 23 juni 1873.

In het kerkboek werd er achter zijn naam geschreven dat hij illegitimum was…
Vanaf het moment dat ik dit ontdekte, nam ik mij voor om op zoek te gaan naar zijn biologische vader.

Twee van Petrus zijn kleindochters heb ik getest, Teuntje en Alida. Ook zijn er nazaten getest van Dirkje en haar latere echtgenoot Jan Hogervorst. Bij de matches dook er een andere nazaat van Petrus op, O.H. Hij is de kleinzoon van een andere kleindochter.

Zeer regelmatig controleerde ik bij Teuntje en Alida naar hun nieuwe DNA matches, lang gebeurde er niets…… maar opeens was daar de match met M.G. Een match van 169,2 centiMorgans met Teuntje en 111,3 met Alida. Nergens kon ik haar in de stamboom plaatsen….. maar ze matchte wel met de nazaten van Dirkje maar niet met de nazaten van Dirkje en Jan. Dat was een grote rode vlag!

M.G. (1942) had een stamboom met daarin haar grootouders, deze stamboom heb ik verder uitgebreid. De volgende stap was om te bepalen hoe de relatie tussen M.G. en de zussen volgens DNA zou zijn. Dat doe ik door de DNAPainter tool “Shared cM Project“.
Wanneer ik daar de 169 centiMorgans invoer, krijg ik de volgende mogelijkheden:

Voor het schema neem ik het gemiddelde van de zussen, 140 centiMorgans:

De zussen en M.G zijn nagenoeg even oud, daarom neem ik aan dat ze van dezelfde generatie zijn. In het schema zijn Alida en Teuntje “SELF” en M.G. zit in dezelfde horizontale balk. We zoeken daarom de overgrootvader van de dames die dan ook de overgrootvader van M.G. is. In het schema kom ik uit bij Half 2C. Ze horen gemiddeld 120 cM te delen, achternichten omdat ze maar één overgrootouder delen.
Dit klopt allemaal!

Maar wie van de vier overgrootvaders van M.G. zou dan de vader van Petrus zijn?

De volgende logische stap is om bij de matches te kijken of er meer zijn die ik kan linken aan één van deze overgrootvaders….. en dat lukte niet…
De stamboom uitgebreid met de volgende generatie om te kijken of ik daar een match op vond, dat lukte niet maar ik vond wel iets anders opvallends. Eén van M.G. haar overgrootvaders zijn vader heet Petrus!
Zou Dirkje haar zoon naar hem vernoemd hebben? Johannes Franciscus van der Heijden kreeg nu mijn volledige aandacht. En niet voor niets!

Hij was in Weesp! Vanaf 20 mei 1872! Ruim op tijd om Petrus te verwekken. 😉

Ik denk dat ik nu Petrus zijn vader heb gevonden!
Om echt zeker te zijn zou ik nog graag een nazaat van Johannes Franciscus van der Heijden willen testen.
Ik heb ze al gevonden en zal ze binnenkort benaderen, de test ligt al klaar!

 

Sinds 2014 hou ik mij bezig met DNA en alle mogelijkheden die het biedt bij familie onderzoek. Via DNA Hulp ondersteun en adviseer ik mensen die door middel van DNA hun onbekende familie zoeken. Daarnaast ben ik lid van het zoekteam van Els Leijs & Partners waar we het hele zoektraject voor de klanten doen. Vragen? Neem gerust contact met mij op via annemieke@dnahulp.nu

Laat een bericht achter

*