logo

DNA-test terug, wat zie je? Matches

In een vorig blog schreef ik over je etniciteit die je te zien krijgt. In dit blog schrijf ik over je matches. De lijst van mensen waarmee je een voorouder deelt.
Deze blogs zijn voor beginners.

Mijn vader zijn DNA staat bij Ancestry, MyHeritage, FTDNA en 23&me, daarom heb ik hem als voorbeeld gegeven.
In de afbeelding boven in zie je dat hij bij MyHeritage 7.264 matches heeft.

Ancestry:

FTDNA:

23&me:

Ik kan mij voorstellen dat de hoeveelheid matches in het begin overweldigend is.
Bij Ancestry en MyHeritage kan je beginnen met de matches te labelen om overzicht te krijgen.

Dit is de eerste splitsing die je kan proberen te maken.

Stel je hebt een match waarvan je weet dat die bij je moeder hoort, kan je die roze labelen en meteen ook alle shared matches die er onder staan.
Bij MyHeritage kan je nog iets extra’s doen. Aan de rechterkant zie je bij sommige matches drie roze streepjes zijn. Deze hebben te maken met getrianguleerde matches. In een volgend blog ga ik daar verder op in, maar je kan er nu al iets mee doen.
Als je weet wie je gemeenschappelijke voorouders zijn bij een match kan je een label maken met hun naam. Alle shared matches met de drie roze streepjes kan je toevoegen aan die groep.
Bij MyHeritage staat het zo uitgelegd:
Getrianguleerde segmenten zijn gedeelde DNA segmenten die u (of van de persoon van wie u de DNA kit beheert) en alle geselecteerde DNA matches met elkaar delen en hierdoor waarschijnlijk allemaal DNA van een gemeenschappelijke voorouder hebben geërfd.

Misschien kan je verschillende voorouders herkennen, elk cluster krijgt een eigen label.
Ik heb een label gemaakt voor elk betovergrootouder koppel.

Aan mijn vaderskant ook nog een donkere kleur en aan mijn moederskant een lichte kleur.
(Zo krijg ik mijn reputatie dat ik nogal gestructureerd ben 🙂 )

Volgende blog gaat over het maken van een stamboom in relatie met je DNA-matches.

Sinds 2014 hou ik mij bezig met DNA en alle mogelijkheden die het biedt bij familie onderzoek. Via DNA Hulp ondersteun en adviseer ik mensen die door middel van DNA hun onbekende familie zoeken. Daarnaast ben ik lid van het zoekteam van Els Leijs & Partners waar we het hele zoektraject voor de klanten doen. Vragen? Neem gerust contact met mij op via annemieke@dnahulp.nu

Laat een bericht achter

*